"טיפול טוב ויעיל יכלול את כל המידע שרכשנו בזמן האבחון וייתן את התוצאה הטובה, המהירה וזו שתישאר להכי הרבה זמן".
אחת הדרכים הטובה ביותר לטפל במחלה או תסמין כמו כאבים, היא דרך אבחון ראשוני, כך הטיפול יהיה מהיר ויעיל. בכתבה הזאת נתמקד באבחון כאבים בלבד, אך תסמינים אלו עלולים להעיד על בעיות אחרות הגורמות לכאב ויש לזהות סימנים השוללים בעיות רפואיות אחרות. האבחון הינו השלב הראשון במסגרתו של הטיפול. מטרת האבחון היא לאתר את הבעיה עליה מתלונן המטופל, על-מנת שניתן יהיה להתאים לו את הטיפול הרפואי המתאים ביותר.
סדר שלבי האבחון
- איפה הבעיה - נתחיל עם תשאול איפה הבעיה מגיבה בגוף והאם זו הקרנה ממקום אחר. לכן נשאל קודם על מקום הכאב. מיקום הכאב יכול להעיד על אזור שיש בו יותר עומס או מתח מנטלי המשפיע על הגוף ושהמטפל ידע איפה להתמקד. גם אם מצאת שהסיבה היא לא מאיפה שהמטופל חושב שהיא, חשוב לגעת מספיק באותה נקודה כדי שבראש שלו הוא יחשוב שזה עוזר לפתור את הבעיה.
- כמה זמן - נשאל כמה זמן כבר הבעיה מפריעה כדי להבין את חומרת הכאב. הזמן בו לא טופלה הבעיה יכולה להעיד על החמרה והגעה לעוד אזורים שלא כוללים את שורש הבעיה. ישנה תיאוריה שזמן הכאב שווה לזמן הטיפול בכאב. אם חיכית שנה לטפל כנראה שייקח לך גם שנה להבריא אם תתמיד לטפל. אורך הטיפול וכמות הפעמים, שונה מאדם לאדם ותלויה בגופו ויכולתו לשחרר בראש את הבעיה ולא רק בעבודתו של המטפל.
- האם הבעיה חוזרת - לשאול האם כאב שם בעבר? ברוב המקרים ישנה בעיה חוזרת שלא טופלה כהלכה, או במהלך האבחון לא הגיעו לשורש הבעיה ולכן הטיפול היה שגוי או לא יעיל. במקרים רבים נותנים טיפול על מקום כואב ללא התייחסות למה זה קרה ולכן לא תהיה השפעה טובה לאורך זמן. במקרה של חזרת כאב בנוסף לטיפול, על המטפל לתת תרגילים לתחזוקה שוטפת.
- להעיף מבט - מקצועיות המטפל צריכה להיות עם עין חדה, לשים לב לשינויי גוף. אם המטופל הסובל מכאב עומד בצורה ישרה, אם יש שוני בין זוג איברים, האם מנח הגוף זקוף או כפוף. בעצם כל בעיה של יציבות העלולה לגרום לכאבים. יש לפעמים שוני באורך הרגל שהאחת קצרה מהשנייה וזה גורם לעמידה לא מאוזנת שיכולה לגרום לכאב. ועוד הרבה שינויים שצריך להכיר ולבחון.
- איזה טיפולים קודמים נעשו – כאן האבחנה היא למה המטופל לא המשיך את הטיפולים. יכול להיות שעד שהגיעו אליך ניסו עוד ועוד אופציות כדי להיפטר מהכאב. צריך לבחון מה נעשה כבר ובאיזה תדירות כמו פיזיותרפיה, דיקור וכו'. במקרה של אי התמדה יהיה קשה למטפל להגיע לתוצאה של העלמת הכאב, לכן חשוב להסביר גם את חשיבות סדרת הטיפולים.
- חשוב ביותר - לשאול מהי שגרת היום בבית ובעבודה. ישנן מקצועות העלולות להשאיר כאבים משימוש לא נכון בגוף כמו הרמת משקל כבד, כמו עבודה מול מחשב כשהצוואר כפוף, כמו ישיבה ממושכת, כמו הישענות על צד אחד בספה בזמן הצפייה בנטפליקס. עבודות עם ידיים קדימה כמו טבחים האוחזים במחבתות כל היום או בכלל בזמן שטיפת כלים אפשר למות מכאבי הגב וכדומה. מקצועות אלו יכולות להעיד על העומס מהעבודה או מהבית..
האם יש תסמינים נוספים ?
נשאל על תסמינים נוספים שהכאב גורם כמו:
- עייפות - עייפות יכולה להיגרם מלחץ עצבי על השרירים שהמוח מפרש אותם כמשהו העובד ללא הפסקה ושהגוף זקוק למנוחה על מנת לצבור עוד כוחות. לדוגמה עיניים כואבות מריבוי בשעות העבודה ללא שינה.
- הגבלת תנועה - בתנועה מוגבלת השרירים והגידים מקוצרים ויכולים להקרין כאב במהלך התנועה ויכולה גם להיות מלחץ כלשהו שהמוח מרגיש שהגוף בסטרס. לדוגמה הבעיה יכולה להיות מאימון כושר שלא נעשו מתיחות כראוי.
- בעיות שינה - ישנם כאבים הגורמים לבעיות שינה אם זה מכאב פיזי ויש החושבים מתזונה לא מתאימה. לדוגמה יכולה להיות גם תנוחת שינה לא נכונה שיכולה לעורר כאב. יש להתאים את המזרן ואת הכרית כך שהגוף ישכב בצורה בה עמוד השדרה ישר וללא כיפופים.
- בעיות נשימה - כאבים באזור החזה או השכמות הנמצאים בקרבה לריאות יכולות לגרום לנו לבעיות נשימה. טיפול טוב יכלול שחרור של האזורים של מעל בית החזה והצוואר ועיסוי השכמה מה שיקל על הנשימה. טיפול כזה מותאם גם למעשנים או לחולי אסתמה שתמיד מתכווצים שם השרירים.
- כאבי ראש - הבעיה העיקרית של כאב ראש הוא חוסר זרימת דם לראש דרך הצוואר. על מנת לפתור את בעיית כאב הראש יש לעשות עיסוי על הצוואר ונקודות הראש.
- דיכאון או חרדה – פה מגיע הפן המנטלי, המטופל חווה בעיה המשפיעה על כל הגוף, המוח מפרש את הבעיה כבלתי פתירה ונכנסים ללחץ כזה שמכווץ אותנו ומקרין כאב.
אבחון בזמן הטיפול
לאחר שאבחנו את הבעיות נוכל להתחיל בטיפול אך לפני זה חשוב לדעת שאבחון שגוי או איחור בהגעה לאבחון בזמן, עלולה לגרום להידרדרות והחמרה של הכאב ולהתארכות הטיפול. עד עכשיו האבחון היה לפני הטיפול, מכאן מתחילים אבחון תוך כדי הטיפול. האבחון נעשה תוך כדי תנועה של המקום הכואב כדי להבין איזה תנועה ואילו שרירים מוגבלים. בדיקת חום הגוף של המקום הכואב תעזור להבין אם מגיע מספיק דם או משהו בדרך עצר אותו.
טיפול טוב ויעיל יכלול את כל המידע שרכשנו בזמן האבחון וייתן את התוצאה הטובה, המהירה וזו שתישאר להכי הרבה זמן. בפריאב עיסויים אנחנו קודם מאבחנים ואז מתחילים לטפל בבעיה. מוזמנים להיעזר בנו. בהצלחה!